Listopad 2020 – Pejsci

Obloha je šedivá,
jak kožíšek myšky,
veverky si na zimu
schovávají šišky.

Listí už je na zemi,
dělá cesty zlaté,
po nich podzim přichází:
„Tak tady mě máte!“

Podzimní plískanice, studený vítr a první mrazíky.  To je listopad! Ze stromu opadávají poslední listy a ve vzduchu je cítit první sníh. Klep – klep! Kdo je tam? Ani se neptej, to zima klepe na dveře!

V listopadu se budeme zajímat o les a jeho proměny na podzim. Co nejvíce času budeme trávit v přírodě, pozorovat podzimní krajinu, zvířátka a počasí. Na vycházkách a ve Zvídálkovi budeme prožívat krásy podzimní přírody, sbírat přírodniny. Zaměříme se na zvířátka žijící v lese a na poli, budeme pozorovat stopy zvířat a chování před zimou. Pojmenujeme si stromy, jejich rozdíly, které v tomto ročním období opadávají – jaký mají tvar, proč má dub listí po celý rok a proč modřín opadá. Jak se jmenuje v lese dřevěný přístřešek na seno a kdo zvířatkům v zimě pomáhá? Co je posed? Děti se seznámí s prací myslivce a lesníka. Budeme si o tom společně vyprávět při procházkách v přírodě.

S dětmi si připomeneme legendu o svatém Martinovi  a pranostiky na toto období. Společně si připravíme Svatomartinské rohlíčky:
1/2 kg hladké mouky
1 smetana ke šlehání
1 tuk na pečení
lžíce cukru

Ze surovin (tuk změklý) smícháme těsto a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím uděláme náplň – podle své chuti (my jsme měli ořechovou, lze i jinou – povidla, mák, tvaroh, puding, … podle chuti), nebo neplnit, jen srolovat. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou vyválíme na kruh o průměru asi 30 cm. Pak kruh rádýlkem rozkrájíme na osminy. Na vnější stranu vzniklých osmin dáme náplň a směrem dovnitř zarolujeme rohlíček. Pečeme naplno cca 20-25 minut. Upečené rohlíčky pocukrujeme nebo přímo obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.

V závěru měsíce si budeme povídat na téma: „Doktora se nebojíme“. Seznámíme se s lidským tělem, jak o něj pečovat a předcházet nemocem. Proč je důležitá pestrá strava, vitamíny a pohyb.